Over mij

EEN MAGISCHE GEBEURTENIS

Door Lida Alberse

Als ik naar het werk: Magische gebeurtenis kijk, een van de lievelingsschilderijen van mijn dochter Delia, beleef ik niet een, maar vele magische gebeurtenissen. Wat gebeurt er dan wel? Het schilderij is niet groot, 70 x 50, en geschilderd met acrylverf op doek; de magie schuilt dan ook zeker niet in het materiaal. De compositie laat een duidelijke diagonaallijn zien, waarbij de beweging niet alleen van beneden naar boven , maar ook van boven naar beneden gaat. De partijen linksboven en rechtsonder vormen betrekkelijke rustpunten.

So far so good. Gaan we nu de beweging opwaarts volgen, het linkse deel van de diagonaal, dan bevinden we ons eerst diep in de schoot van Moeder Aarde (bruin/paars), worstelen ons door de vruchtbare grond (zwart) en gaan dwars door de vegetatie (groen) en het Niets (wit) het stralende licht tegemoet (goedgeel). Een magische tocht.

Op een andere dag vallen wij uit die zone van stralend licht en passeren daarbij regionen van hartstocht (rood), aardse genoegens en ongenoegens (zwart), wellicht zelfs door zeeën van tranen (blauw) om uiteindelijk weer in de veilige schoot van Moeder Aarde terug te keren. Tijdens onze val kan het gedeelte rechtsonder, verlicht door de daaroverheen opgebrachte doorschijnende laag, ons troost en rust brengen.

Eenzelfde kalmerende functie vervult de groene partij linksboven tijdens onze klim naar het licht. In dit groene fragment figureert een kleine maar niet over het hoofd te ziene stip: het levensbeginsel; de oerkracht.Ik verzeker jullie, als je zo heen en weer reist van donker naar licht en van licht naar donker, dan heb je een magische gebeurtenis beleefd.

Dit schilderij maakt deel uit van een serie, met al even betekenisvolle titels: Oerkracht, in de geest, Kosmisch ritueel en dans. Samen hingen ze op een muur tijdens een expositie. Als toeschouwer had ik het gevoel dat hiermee ongeveer wel alles mee gezegd was, Het was niet nodig om waar dan ook nog naar verder te zoeken, En toch… Nog geen jaar later waren er nieuwe schilderijen. Het mysterie van de Natuur werd op twee verschillende manieren geëerd maar niet onthuld. Elk nieuw schilderij vormt een fase van de Magische Gebeurtenis, die Delia’s kunst voor mij is.

(Lida Alberse is de moeder van de schilderes)

 

Reacties zijn gesloten.